Збірник наукових праць
Азово-Чорноморської орнітологічної станції
Branta Cover Мова статтi: російська Цитувати: Кирикова А, Т. . (2002). Кормовое поведение кулика-воробья и краснозобика в гнездовой период в тундре Северо-Западного Таймыра. Бранта: Сборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 5, 25-38 Перегляди: 471 Branta copyright Branta license

Випуски видання > Випуск №5 (2002)

Бранта: Збірник наукових праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції, 25-38

Кормова поведінка побережників чорногрудого і червоногрудого в гніздовий період в тундрі Північно-Західного Таймиру

Кірікова Т.О.

На основі аналізу кормового поведінки побережників і розподілу їх потенційних кормових об'єктів оцінено ступінь впливу побережників чорногрудого і червоногрудого на ґрунтових безхребетних, у тому числі  тіпулід (Tipulidae).

Матеріал зібрано в межах підзони арктичних тундр на території держзаповідника «Великий Арктичний» (північний захід Таймиру, 73º21'N, 80º32'E, мал.1) з 3 червня по 13 серпня 2001 року в ході голландсько-російсько-української експедиції.

Загальна тривалість спостережень за кормовою поведінкою гніздуючих побережників (3 гнізда чорногрудого і 3 гнізда червоногрудий) склала близько 128 годин, за кормовою поведінкою птахів до і після гніздування - 16 годин, за виводком побережника чорногрудого - 23 години. Мінімальний час безперервних спостережень склав 2.5 години, максимальний - 13 годин. Ефективність живлення визначалася візуально – за кількістю схоплених або проковтнутих птахом харчових об'єктів за одиницю часу.

Внаслідок дослідження кормових об'єктів птахів, вікових та статевих відмінностей в живленні, дана оцінка інтенсивності та ефективності кормової поведінки побережників в різні періоди гніздового життя.

Харчові раціони пташенят виявилися більш видоспецифічними, внаслідок чого їхні харчові ніші перекривалися в значно меншому ступені, ніж у дорослих птахів.

Частка живлення насиджуючих побережників зменшувалася з 31% добового бюджету в період яйцекладки до 27% за два дні до вилуплення у насиджуючих в першій декаді липня і до 15% у насиджуючих в другій декаді липня, і склала 8% бюджету часу в день вилуплення.

Попередні розрахунки показали, що в межах індивідуальних ділянок одна особина побережника чорногрудого за період насиджування з'їдає: 0.67% личинок тіпулоїдних двокрилих, 0.85% енхітреїд; а побережник червоногрудий - 1,4% личинок тіпулід, більше 2% енхітреїд і 1.5-2% дощових черв'яків від їх загальної чисельності.

Читати pdf-версію статті