Збірник наукових праць
Азово-Чорноморської орнітологічної станції
Branta Cover Мова статтi: російська Цитувати: Кошелев И, А. ., Кошелев А, В. ., Пересадько B, Л. ., Покуса В, Р. . (2005). Репродуктивные показатели цапель (Ardeidae) в северо-западном Приазовье. Бранта: Сборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 8, 96-113 Ключові слова: Ardeidae, репродуктивні показники, північно-західне Приазов'я Перегляди: 464 Branta copyright Branta license

Випуски видання > Випуск №8 (2005)

Бранта: Збірник наукових праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції, 96-113

Репродуктивні показники чапель (Ardeidae) в північно-західному Приазов'ї

А.І. Кошелев, В.А. Кошелев, Л.B. Пересадько, Р.В. Покуса

У статті наведено результати досліджень гніздової біології 8 видів чапель, виконаних у Північному Приазов'ї в період з 1998 по 2003 рр. Обстежено 146 колоній, 5000 гнізд, 1200 кладок, 860 виводків. Проаналізовано ооморфологічні показники 2800 яєць, закільцьовано 5409 пташенят. Виявлено фенологічні фази репродуктивного періоду чапель та визначено успіх розмноження. Чапля сіра і чепура велика раніше від усіх інших видів прибувають на місце розмноження і починають гніздитися; репродуктивний період у цих видів триває 110-115 днів. Дається оцінка синхронності гніздування чапель, що належать до різних колоній. Проведено порівняння сусідніх колоній і поселень чапель в регіоні за доморфологічними показниками; доведено їхне спільне походження. Результати кільцювання вказують на існуючий обмін особинами і зміну місць гніздування як в межах одного сезону, так і в різні сезони. Наводяться розміри гнізд, кладок і виводків для 8 видів чапель. Самої значущою є гніздова колонія чапель, що розташована в плавнях верхів’їв Молочного лиману. Чисельність гніздуючих чапель і успіх розмноження залежать від гідрологічного режиму та кормових ресурсів на гніздових і розташованих по сусідству водоймах.

Читати pdf-версію статті