Збірник наукових праць
Азово-Чорноморської орнітологічної станції
Branta Cover Мова статтi: російська Цитувати: Андрющенко, Ю. А., Горлов, П. И., Гринченко, А. Б., Олейник, Д. С., Прокопенко, С. П. (2000). О зимовке дрофы на юге Украины в январе 2000 г.. Бранта: Сборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 3, 101-107 Перегляди: 471 Branta copyright Branta license

Випуски видання > Випуск №3 (2000)

Бранта: Збірник наукових праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції, 101-107

Щодо зимівлі дрохви на півдні України в січні 2000 року.

Андрющенко Ю.О., Горлов П.І., Грінченко О.Б., Олейник Д.С.

З метою моніторингу популяції дрохви (Otis tarda) обліки птахів проведено на півдні Херсонської, південному заході Запорізької областей та в Східному Криму (Керченський півострів). Територія була розбита на квадрати розміром 20Х20 км і обстежувалася на трьох позашляхових автомобілях. Всього обліковано 3590 птахів. З урахуванням даних опитувань місцевих жителів, в січні 2000 року в регіоні зимувало як мінімум 4273 особини виду. Основна частина дрохв була зосереджена в двох місцях: на південному сході Херсонської області (Новотроїцький район) - 1931 особина і на Керченському півострові - близько 1000 особин. Найбільш часто зустрічалися невеликі зграї від 2 до 9 птахів (21.9% зазначених зграй) і від 14 до 47 птахів (37.5%). У той же час, більшість птахів була зосереджена в зграях з чисельністю птахів від 332 до 1000 особин. У 22 випадках вдалося визначити статеву приналежність 442 птахів, з яких було 205 самців і 237 самок. Тільки з одних самців складалося 11 зграй, з обох статей - 1 зграя. У змішаній зграї було 95 самців і 247 самок, або 1 самець/2.5 самок. На зимівлі дрохви надають перевагу полям з озимими злаками (32.4% зграй і 11.1% особин), стернею злаків (26.5% і 36.2% відповідно), люцерною (8.8% і 14.2%) і полям під паром (8.8% і 7.6%). Причиною загибелі дрохв, які зимують на півдні України, є, насамперед, зіткнення птахів з лініями електропередач, відстріл мисливцями, вилов особин, що втратили здатність до польоту в результаті обмерзання пір’їв, виснаження від недоступності корму.

Читати pdf-версію статті