Збірник наукових праць
Азово-Чорноморської орнітологічної станції
Branta Cover Мова статтi: російська Цитувати: Нестеренко, М. А. (2000). Численность и размещение болотных крачек в украинской части дельты Дуная. Бранта: Сборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 3, 95-100 Перегляди: 505 Branta copyright Branta license

Випуски видання > Випуск №3 (2000)

Бранта: Збірник наукових праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції, 95-100

Чисельність і розміщення болотяних крячків в українській частині дельти Дунаю

Нестеренко М.О.

У статті обговорюється поширення крячка білощокого (Chlidonias nigra L.) і крячка чорного (Chlidonias hybrida Pall.) в українській частині дельти Дунаю. На базі досліджень, проведених у 1998-2000 рр і опублікованих матеріалів, виконано оцінку гніздової чисельності болотяних крячків. Виявлено ключові території гніздування (озера Кугурлуй і Картал), а також головні чинники, що впливають на поширення цих двох видів. За нашими оцінками, загальна чисельність гніздуючих крячків білощоких в українській частині дельти Дунаю коливається від 1500 до 2000 пар. Чисельність крячка чорного на гніздуванні в регіоні складає всього декілька пар, що пов’язано з нестачею оптимальних гніздових біотопів. Обидва види надають перевагу розмноженнюв мезотрофних районах з добре розвиненою напівзануреною водною рослинністю, типовою для вторинної дельти Дунаю. Трансформація Кугурлую і Карталу в середині 1960-х років у наливні водосховища з штучним управлінням рівневого режиму є головним фактором, що впливає на структуру біотопів, і як наслідок, на розподіл і чисельність болотяних крячків в українській частині дельти Дунаю.

Читати pdf-версію статті