Збірник наукових праць
Азово-Чорноморської орнітологічної станції
Branta Cover Мова статтi: російська Цитувати: Белик, В. П., Ветров, В. В. (1999). Европейский тювик на территории СНГ. Сообщение 2. Биология и перспективы охраны. Бранта: Сборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2, 7-25 Перегляди: 738 Branta copyright Branta license

Випуски видання > Випуск №2 (1999)

Бранта: Збірник наукових праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції, 7-25

Яструб коротконогий на території СНД. Повідомлення 2. Біологія і перспективи охорони

Бєлік В.П., Вєтров В.В.

У другому повідомленні аналізуються дані зоологічних колекцій, опубліковані та неопубліковані матеріали з сезонних міграцій, розмноження, линяння і раціону яструба коротконогого в країнах СНД (переважно, Росія та Україна). На півдні яструб коротконогий прибуває на місця гніздування наприкінці квітня-початку травня. Осінній відліт триває з середини серпня до початку жовтня, з піком прольоту в другій половині вересня. Хоча гніздові ділянки окремих пар постійні, вони щорічно будують гнізда заново, дуже рідко використовуючи старі гнізда інших видів птахів. Яструб коротконогий зазвичай гніздиться на листяних породах дерев в заплавах річок, розмір кладки варіюється від 1 до 5 яєць, в середньому (n = 44) – 3.6 яєць. Переважають кладки з 4-х яєць (68.2%). Виводок (n = 43) містить в середньому 3.3 пташеняти, зазвичай від 1 до 4. Харчується ящірками, місцями птахами дрібних розмірів, дрібними гризунами та комахами (бабки, коники).

Читати pdf-версію статті