Збірник наукових праць
Азово-Чорноморської орнітологічної станції
Branta Cover Мова статтi: російська Цитувати: Гринченко, А. Б. (2011). Пролет и зимовка савки (Oxyura leucocephala) в Крыму. Бранта: Сборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 14, 112-116 Ключові слова: савка, Крим, Україна Перегляди: 458 Branta copyright Branta license

Випуски видання > Випуск №14 (2011)

Бранта: Збірник наукових праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції, 112-116

Проліт та зимівля савки (Oxyura leucocephala) в Криму

О. Б. Грінченко

До 1970-х років савка (Oxyura leucocephala) на Кримському півострові була рідкісним пролітним видом. У літературі існує лише близько десяти згадок про зустрічі савки за цей період часу. Навесні 2006 року Українське товариство охорони птахів провело дослідження всіх великих водойм і узбережжя Азовського і Чорного морів на Керченському півострові з метою підтвердити проліт виду на цій території. На сьогодні, осінній проліт савок на Кримському півострові розтягнутий і триває з серпня по листопад. На зимівлю на півострові залишаються одиниці. Весняний проліт відбувається у березні, з піком у першій половині місяця. Зустрічі савки в кінці лютого і квітні - поодинокі. Савки обирають лише деякі типи водойм і практично не зустрічаються на прісних і гіперсолоних водоймах. Більшість птахів облічено на трьох водоймах - озеро Ярилгач, східна частина Астанінських плавнів і невелике озеро на околиці п. Приморський. Таке вибіркове розподілення виду, ймовірно, зумовлено кормовими ресурсами водойм даного типу. Склад кормів у цих озерах ще належить визначити. Міграції виду в Криму відбуваються тільки в нічний час. Мігруючі савки потрапляють до Криму через Азовське море і належать, скоріш за все, до східної популяції виду, найближче місце гніздування якої - Східний Манич. Навесні савки, що мігрують, вочевидь, з турецьких або середземноморських зимівель, летять через Керченський півострів. Цікаво, що чисельність самців в мігруючих групах складає всього 15-20% від чисельності савок, що зустрічаються на півострові. Припускається, що їх зимівельний ареал знаходиться в більш східніших районах, ймовірно, на Каспії, де на сьогодні в Азербайджані відомі великі зимівлі виду.

Читати pdf-версію статті