Збірник наукових праць
Азово-Чорноморської орнітологічної станції
Branta Cover Мова статтi: українська Цитувати: Редінов О, К. . (2009). Канюк звичайний (Buteo buteo) в Миколаївській області. Бранта: Збірник наукових праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції, 12, 70-80 Ключові слова: канюк звичайний, Миколаївська область, міграція, гніздування, насиджування Перегляди: 444 Branta copyright Branta license

Випуски видання > Випуск №12 (2009)

Бранта: Збірник наукових праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції, 70-80

Канюк звичайний (Buteo buteo) в Миколаївській області

Редінов К.О.

Дані зібрані на двох стаціонарах (рис. 1), а також під час експедицій у 1991-2008 рр.. У Миколаївській області сільгоспугіддя займають 86% суші, лісистість – 7%. Перші гніздові знахідки канюка (Buteo buteo vulpinus) відомі з кінця 1930-х рр.. (Рис.1, табл.) В штучних лісонасадженнях до 1970-х рр.. канюк був рідкісним на гніздуванні. У 1980-х рр.. відзначене збільшення чисельності виду та початок заселення їм агроценозів. У наступні роки вид стрімко розселяються. На стаціонарах щільність гніздування виду складає 0.43-0.5 пар на 10 км2. Сучасна чисельність канюка оцінена в 500 пар.

Весняна міграція – у лютому-початку травня. Осіння міграція в кінці серпня – жовтні. Масовий мігрант в приморських районах, в зграях до 100 особин (осінь). З 2000-х рр.. спостерігається на зимівлі.

На гніздових ділянках з'являється в 3 декаді березня – 2 декаді квітня. Зазвичай гнізда будує самостійно. У агроландшафтах відстань поміж гніздами (n = 23): 0.5 – 5 (2.2) км. Гнізда (n = 44) знайдені на листяних деревах 9 порід, на висоті (n = 38): 2.5-12 (7.1 ± 0.4) м. Розміри гнізда: D (n = 8) – 54.76 (32-80); d ( n = 7) – 20.4 (17-24); H (n = 6) – 32.5 (20-50); h (n = 6) – 8 (5-10) см.

Кладки з'являються в 3 декаді квітня – 2 декаді травня (рис.2). У оглянутих гніздах (n = 27) було 1-4 (2.69 ± 0.17) яйця або пташенят. Яйця канюки відкладають з інтервалом приблизно в 48 годин. Регулярне насиджування починається з появи другого яйця. Тривалість насиджування кладки з 4 яєць, від появи першого яйця до вилуплення пташеняти з четвертого яйця, становить близько 38 діб.

Пташенята з'являються в 3 декаді травня – 2 декаді червня. Через 37-45 діб вони оперяються. Виводки деякий час тримаються поблизу гнізд, пізніше переміщуються на місця полювання. Найпізніше спостереження виводка 28.08.2005 р.

Основним кормовим об'єктом є мишоподібні гризуни. Максимальна відстань району полювання від гнізда не менше 3 км. Мінімальна відстань між гніздом і населеним пунктом – 0.6 км, між гніздом і дорогою з твердим покриттям – 0.1 км. З 24 випадків гніздування – 19 (79%) були успішними.

Читати pdf-версію статті